Velg en side

Slik reduserer du sannsynligheten for biloppkast

En ny undersøkelse viser at én av ti foreldre har opplevd barn som kaster opp i bilen. – Skal du på lang biltur i julen med små barn, bør du ta tre forholdsregler for å slippe å punge ut med tusenvis av kroner i bilrens, sier Andrea Lystad i Codan Forsikring.

En landsrepresentativ undersøkelse viser at ti prosent av befolkningen som har hjemmeboende barn under 18 år, har opplevd uhell med barn som kaster opp i bilen de siste tre årene. 

– Bilsyke barn er vanlig, og det starter ofte i to-tre års alderen. Det er spesielt på lengre turer og på svingete veier at mange barn blir dårlige og kaster opp.  

Vær forberedt på uhell

Hun er selv mor til små barn og råder foreldre til å ta tre forholdsregler for å unngå oppkast i baksetet i julen.

 – For det første bør du kjøre rolig, bremse forsiktig opp i svinger og ta pauser underveis. For det andre kan kraftige måltider rett før dere kjører og sterke lukter virke kvalmende, sier Lystad. 

Til foreldre med bilsyke barn, minner hun også om at langturen blir bedre for alle om man er forberedt på at det kan skje uhell. 

– For det tredje bør du beskytte setene, slik at du raskt kan ta bort setebeskyttelsen som har fått oppkast på seg. Ha også poser, klesskift og våtservietter enkelt tilgjengelig. Da slipper dere lange stopp i veikanten, samtidig som det blir mindre dramatisk for barnet, sier hun.