Velg en side

Slik får du en bedre bilferie

I en ny undersøkelse utført for Kongelig Norsk Automobilklub av analyseinstituttet YouGov sier 33% at de skal på bilferie. Samtidig avslører en tilsvarende undersøkelse gjennomført av Statens vegvesen at 74% av oss skal bruke bil eller motorsykkel i ferien.

Mange nordmenn vil oppdage nye feriedestinasjoner i eget land denne sommeren takket være bilen.

– Disse tallene bekrefter at bilen blir særlig viktig for årets ferieavvikling, sier generalsekretær i KNA, Børre Skiaker. Dette støttes også av Odd Ørstavik, President i Norsk Bobilforening, som allerede har mange medlemmer som har begynt å trille på norske veier.

Utallige nordmenn vil oppdage helt nye sider ved eget land i ukene som kommer, men det gjelder å gjøre noe planlegging på forhånd dersom man vil finne frem til de aller fineste stedene.

– Derfor har KNA laget et helt eget kart over hemmelige turistveier til egne medlemmer, sier Skiaker. Generalsekretæren har nemlig kjørt Norge på kryss og tvers for å finne de bortgjemte perlene som få kjenner til. -Dette er et glimrende planleggingsverktøy for alle som ønsker å gjøre seg kjent med de ukjente delene av Norge, legger Skiaker til.

I tillegg kan det være lurt å unngå de mest kjente turiststedene på de mest trafikkerte tidspunktene, som oftest mellom klokken elleve og tre.

Per-Arne Tuftin, direktør i Norsk reiseliv, kjenner seg godt igjen i resultatene fra undersøkelsene: – Koronasituasjonen  gjør at mange nordmenn kommer til å bruke bilen i Norge i sommer. Vi synes det er hyggelig at nordmenn får oppleve alt det fine og spennende som norsk opplevelses- og reiselivsnæring har å by på. Mitt beste tips er å kjøre en eller flere av strekningene til Nasjonale Turistveier og benytte de kommersielle reiselivstilbudene underveis.

– Mitt råd er å finne glede i opplevelsene langs veien, og heller være mindre opptatt av å komme raskest mulig frem. På denne måten vil man raskt oppdage hvor fint det er å selv kunne bestemme hva, hvor og når ting skal skje. Bilferie er rett og slett en unik ferieform med stor grad av fleksibilitet. Vi tror sommerferien 2020 vil bli en flott opplevelse for mange, sier Skiaker.

KNAs bilferieråd:

  • Termos, matpakke, telt og sovepose gir flere muligheter og kan være fint å ha om hotellet er fullt eller noe uventet skjer langs veien
  • Pakk bilen slik at det er enkelt å komme til det du trenger underveis
  • Full bensintank og nok olje på motoren er obligatorisk ved avreise. Ta gjerne med reserve av begge
  • Fulladet bil og kontroll på rekkevidde og ladestasjoner er obligatorisk for elbilister
  • Vær nysgjerrig og ta deg tid til å kjøre innom små tettsteder, severdigheter – slik kan du lett oppdage noe morsomt og uventet
  • Kjør gjerne private bomveier, men husk å betale. Slik kommer du ofte tett på naturen
  • Ferjene på vestlandet og i Nord-Norge er en liten opplevelse – oppsøk heller enn å unngå disse
  • Aksepter at noen kjører sakte og er mer opptatt av omgivelsene enn å komme raskt frem – ta det med et smil