Velg en side

Norsk skjærgård for familien

Det er atter en gang klart for sommerferie med familien, og hvor man skal reise er ofte det store spørsmålet. Ikke alle er begeistret for charterferie med kjas og mas, men ønsker heller å oppleve sitt eget land. Noe alle kan trives med er å være ved kysten på late sommerdager, spise is og kose seg ved stranden eller i båt. Hvalerøyene er i så måte ypperlig for ferie med små barn.

For å komme hit kan man seile langs den sørlige norskekysten, kjøre bil ca. 10 mil sør for Oslo, eller ta tog og buss via Fredrikstad stasjon.

Hvaler

Hvaler er en øygruppe utenfor Fredrikstad i Østfold. De består av 5 hovedøyer, dersom man tar med Kråkerøy og Kjøkøy, og over 800 mindre øyer helt ytterst i Oslofjorden. I tillegg har øyene ferjesamband til andre øyer og Strømstad i Sverige. Fra Skjærhalden tar det en liten time til Strømstad, hvor man kan shoppe og gå på restauranter.

I tillegg kan man dra til nærliggende øyer som Lauer, Herføl og Søndre Sandøy, Tisler og Koster, for å nevne noen.

Hvalerøyene ligger i Norges første marine naturreservat hvor man blant annet finner korallrev og truede arter av mange slag. Den flotte naturen kan man observere fra land eller ved å ta en tur med båt. Med frisk sjøsprut er det en minnerik opplevelse for barna å dorge etter makrell eller ligge helt i ro en kveld utenfor skjæret og fiske. Langt der ute skimtes Kosterøyene.

Severdigheter

Har man muligheten til å dra til Hvalerøyene, kan man velge mellom å leie hytte, for eksempel via Airbnb. Man kan også velge å campe på en av de mange strendene som finnes eller leie en sommerleilighet. Eksempler på dette er Storesand Camping eller Skjærhalden Sjøbuer. Herfra er det kort vei til alle fasiliteter. Beliggende rett ved moloen, har man et fantastisk utsyn over fjorden, og det er ikke langt til nærmeste strand, Omerstranda, eller Bystranda som den ble omdøpt da den fikk stupetårn og flere fasiliteter.

Kirkeøya

For dem som ikke er kjent befinner man seg nå på Kirkeøya, den ytterste øya med veiforbindelse. Før måtte man ta ferja over til Utgårdskilen, men fra 1989, har man kunne kjøre gjennom Hvalertunellen.

Det er her det holdes sommerkonserter med kjente artister på Hvaler Gjestgiveri litt lengre inn på øya, hvor det kommer inn ferske reker og krabbe hver morgen, eller hvor man ofte kan se en kjent politiker eller skuespiller gå i gatene.

I tillegg til Storesand (badetemperaturen blir opplyst på radio hver sommer), og Bystranda, finnes det også flere strender her, spesielt å nevne er Ørekroken som er ypperlig for småbarnsfamilier med sin lange grunne.

Er man riktig heldig kan man leie Homlungen Fyr, ytterst ute på Kirkøya, men bare noen minutter med båt til sentrum eller 20 minutters gange.

Vesterøy

Men det andre øyene med veiforbindelse har også sine muligheter. Innenfor Kirkøya ligger Vesterøy, med den høyeste toppen på øyene hele 72 meter over havet. Her finner man idylliske brygger og pittoreske havner enten i Kuvauen eller Papperhavn.

På Spjærøy finner man Brottet som er et amfiteater hugget ut i stein og Kystmuseet. Å sykle rundt på de trange veiene som slynger seg mellom gårder og lunder.

På Asmaløy finner man naturstier med spennende dyre –og planteliv, til og med sin egen orkidé. Man må oppleve Brattestø, den idylliske havnen med strender og naust ned til vannet, og utsikt over Akerøya med festningen, eller gå ned til Pikesten Fyr.

Hvaler

For barna kan det å feriere på Hvaler sammenlignes med bading, is, gå gjennom sivet ved stranden, hoppe fra stein til stein i fjæra, fikse etter krabber og tøffe rundt i skjærgården mellom små skjær og holmer. Når solen sakte går ned i vest tres minnene seg på som perler på en snor.