Velg en side

Generelt om jordomseiling

Mange drømmer om å seile jorda rundt i sin egen seilbåt. Dra fra havn til havn, over de store hav, sette seil mot vinden og kjenne seg i ett med naturen. Men det krever enormt med kunnskap å kunne sette seg fore å reise på jordomseiling. Ikke bare må man ha kunnskapen om å føre en seilbåt, man må vite hva slags utstyr man trenger for å gjennomføre seilasen. Når man i tillegg skal ha med seg barn, bør man vite hva man gjør før man setter seil.

Logistikk og planlegging av jordomseiling

Jordomseiling krever at man må starte tidlig med å planlegge. Kan man ta seg et friår fra jobben med permisjon, og har man penger til å takle de løpende utgiftene? Eller må man si opp jobben og satse på at man finner seg en jobb når man kommer tilbake. Det er kanskje det viktigste, og er man to, så må det klaffe for begge. Barna har ikke så mye de skulle ha sagt i den sammenheng, og vil nok være mer entusiastiske før de skjønner hele omfanget.

En selvfølgelig kunnskap er at man vet hvordan man håndterer en seilbåt. Man bør ha lang erfaring med seiling, men også være lærevillig og ta seg tid til å praktisere i lang tid før avreise. Selv om man har lært faget tidligere, kan det være mye som har gått i glemmeboka, eller ny teknologi som gjør at man må sette seg inn i det.

Man må finne ut hvilke ruter man skal velge, og hvordan værforholdene er på de ulike stedene. Overfarter kan være ekstreme, selv om været tilsynelatende er helt greie.

Info?

Det finnes en rekke nettsider hvor man kan finne informasjon, diskutere med andre likesinnede og dele erfaringer. Ofte kan man få det ene tipset som gjør at man kan realisere en slik drøm. Sidene som anbefales er en blanding av norske og utenlandske:

*Baatplassen.no

*Sorgenfri.com

*Rubrikk.no

*Cruisersforum.com

*Seilmagasinet.no

*Baat.no

*Saltyseas.com

*Sailnet.com

*Sailingworld.com

På disse sidene vil man få en god oversikt over hva man trenger å tenke på. Og man vil få gode tips av andre med slik erfaring, samt at man finner informasjon om mange andre sider for kjøp og salg, tips til seiling, kurs også videre.

For hva man egentlig trenger å ha med seg på en jordomseiling, kan både være et komplekst og spennende forarbeid. Det hjelper ikke å bare ha en seilbåt, dersom man ikke har utstyret som trengs.

Utstyr er alfa-omega

Foruten en seilbåt, mannskapet og godt humør, er det en rekke ting man bør ha med seg for at opplevelsen blir minneverdig. Selv om man seiler fra havn til havn, er det mange av passene som kan være langvarige og utfordrende, derfor bør man ha navigasjonsutstyr om bord. De tidlige jordomseilerne klarte det med kun en sekstant (eller enda mer primitive målingsinstrumenter), men i dag har man en rekke andre hjelpemidler som anbefales:

*Maritim GPS

*AIS-en kartplotter

*Maritim VHF for kommunikasjon og nødsituasjoner

*Nødaggregat, dynamo og/eller solcellepanel

*Radar i tilfelle tåke, dårlig sikt

I tillegg til navigasjons –og kommunikasjonsutstyr må man ha redningsutstyr som løpeline, kaste-line og bøyer, samt brannslukker, grab-bag og redningsflåte. Nødbluss er også en selvfølge.

I tillegg til utmerket tauverk og seil, må man ha ekstrautstyr som kan bøte på ødelagt eller slitt utstyr. Verktøy til å reparere skader.

For seiling kan en spribom være genialt, når man har ideelle vindforhold i lange perioder. Da kan man unngå å gå i jib, og seile i marsjfart.

Som man kan se krever jordomseiling veldig mye forhåndskunnskap og erfaring. Man trenger mye utstyr, og plass for å køye og spise. Barna må være sikret til en hver tid.

Om jordomseiling passer for alle, er nok ikke sikkert. Man kan også kontakte ARC, en andels-forening der man kan bli del av et team for jordomseilinger.