Velg en side

Hvordan lære barna om fornybar energi?

Ferien er en perfekt arena for å tilbringe tid med barna (naturligvis) og ikke minst lære dem noen nye ting. Man kommer ikke bort i fra at verden er i klimakrisa og at det er utrolig viktig å lære barna om fremtiden. Er det en ting vi vet at kommer i fremtiden så er det fornybar energi og det er viktig å lære barna om dette. Når man er på ferie så er det en perfekt anledning til å nettopp gjøre dette, det finnes flere måter å gjøre det. Nedenfor har vi listet opp noen ideer til hvordan du kan lære din barn om fornybar energi:

Lag et mini vannverk

Dette er en veldig morsom aktivitet som man kan gjøre på stranden eller i skogen. Du begynner leksjonen allerede hjemme. Finn noen plankebiter, en sag, et par skruer og noen strikker. Deretter så lager du et lite hjul på den, som en gammel mølle. Ta den med deg på stranden eller i en bekk å vis barna at hjulet går rundt. Deretter så forklarer du at hver gang hjulet går rundt så lager det kraft som man gjøres om til elektrisitet. Ta gjerne frem telefonen og vis hvordan et vannkraftverk fungerer. Vannkraft er kanskje en av de viktigste formene for energi og en stor del av norsk historie.

Lad ipadene med solcellepanel

Solenergi blir viktigere i Norge og resten av verden. Det er stadig flere nordmenn som installerer solcellepanel på sine hus og det kan bli en viktig ressurs for alle i fremtiden. En veldig fiffig måte å lære barn om solenergi er å vise det i praksis. Kjøp et mini solcellepanel med ladeledning til telefon/ipad. Man får kjøpt disse veldig billig på Wish eller andre nettsteder. Deretter så kan du vise at man kan lade nettbrettet eller telefonen med dette. Dette vil for mange barn være en liten «aha opplevelse» fordi de har før tenkt på strøm som noe som bare kommer ut av veggen, dette gir dem garantert et veldig viktig perspektiv på ting.

Lag en mini vindmølle

Til tross for betent tema så er det viktig å lære barna om mulighetene vind gir oss. De aller fleste av oss ønsker nok ikke vindmøller i naturen men heller ute på havet. Uansett så er det veldig god læring i å lage en egen liten vindmølle. Finn frem noen trebiter og en skrue. Sett deg sammen med barnet og lag møllen. Når møllen er klar så prøv å finn noe vind for å få den til å fungere. Dersom det er vindstille så kan man bruke en hårføner eller sin egen pust for å vise at den fungerer. Suppler gjerne med en liten video av ekte vindmøller!