Velg en side

Lån til ferien? Ikke så lurt

Ferier og reiser er virkelig litt av livets indrefilet. Det å reise nye steder, oppleve nye kulturer, få sol på kroppen og smake på nye smaker. Det koster mye, særlig når man har store familie med bar i mange aldre. Det kan derfor være svært fristende å dra kredittkortet eller ta opp et lite forbrukslån for å komme seg litt bort, men er det egentlig så lurt?

Det korte svaret er nei, det er ikke veldig lurt. Hvis du låner penger til en reise så betaler du på den reisen i lang tid i form av renter. Som et eksempel så hvis vi tar eksempelrenten til en bank vi ikke nevner ved navn.  Et lån på 65000,- til reise med renter blir totalt over 90000,- kroner. Det mest økonomiske er uten tvil å betale reisen for penger man har spart og tjent selv. Klarer man ikke å betale lånet så kan man heller ikke unngå gjeldsproblemer, og alt det som fører med.

Til tross for dette så vokser nordmenn sin gjeld hvert år med flere milliarder. Flere hundre millioner av disse pengene går nok til nettopp reiser og ferier. Ingen kan forutse økonomien sin og derfor bør man være ytterst forsiktig med å låne penger til reiser og ferie. Misligholdet blant nordmenn øker og antall nordmenn med betalingsanmerkninger øker. Du ønsker ikke å bli en del av statistikken der. 

Her er våre tips til hvordan du slipper feriegjeld: 

1. Lage et feriebudsjett 

2. Prøv å planlegg i forveien i forhold til mat og budsjett 

3. Sett opp et eget shopping budsjett 

4. Ikke bo over evne 

5. Ikke reis over evne 

Det er lett å tenke at siden naboen reiser til Florida så fortjener jeg det samme eller tenke at siden kompisen min tok med dama på 5* så skal jeg. Det er dessverre ikke slik verden fungerer og en ferie føles så mye bedre når du ikke har en sur regning som minne. Hvis du spør noen som har lånt penger til ferie 6 måneder etter på «Var det verdt det?». Da vil du hos de aller fleste få nei som svar. Du kommer til å betale ned ferien over lang tid og ofte så kan det være en vond spiral som hindrer deg ferier senere. 

Lag heller et budsjett og prøv å få den beste ferien innenfor budsjettet ditt. Hvis du er flink til å velge riktig tidspunkt, destinasjon og planlegge så kan du få akkurat den ferien du vil. Dersom situasjonen din er at du ikke har råd til ferie så prøv heller å sette deg et sparemål, da vil ferien føles så utrolig bra når du først har råd. Eneste gangen vi mener det er «lov» å bruke kreditten til ferie er når man f.eks reiser i juni for å få en billigere reise og betaler den med feriepengene neste måned.