Velg en side

Hvordan få det beste ut av ferien med småbarn

Det er mange ting som skal klaffe om man skal få en god ferie. For mange vinterbleke nordmenn er det sol og høye temperaturer det som frister aller mest, noe man nesten garantert får på en chartertur til Syden. Men det er ikke alle som synes sydenferie er tingen, og kanskje er det en god grunn for at mange velger annerledes. Småbarnsfamilier har ofte flere hensyn å ta. Her må man passe på at det er tilbud som passer barn i flere aldre.

En småbarnsfamilie har et aldersspenn på alt fra 0-10 år. Det kan være fristende å bestille ”all inclusive” på en charterferie der alt er lagt opp. Problemet med slike reiser er at det er veldig overfylt av mennesker, dårlige sanitære forhold, dårlig kommunikasjon og språklige barrierer, i tillegg til at været også her kan slå feil. I verste fall ender man opp med en ferietur der lommebøker er stjålet, unger har blitt syke og overskuddet man håpet å få, forsvant allerede den første dagen.

Det kan være lurt å ta noen forhåndsregler dersom man skal få mest ut av en ferie med småbarn. Man kan dele opp i fire hovedelementer som gjør at ferien blir en suksess, heller enn en fiasko.

  1. Les seg opp på området man reiser til

Dersom man leser seg opp på området man ønsker å reise til, kan man for det første luke ut plasser man ikke bør reise til. Det handler om hvor mye turisme det er i området, hvilke værforhold som råder der, hvilke andre ting man kan oppleve i nærheten og hvor langt det er til flyplassen. Det er fryktelig dumt å måtte sitte fire timer i buss, fra flyplassen til hotellet, dersom man har med seg flere småbarn. Da kan mye av gleden ha forsvunnet før man i det hele tatt har begynt på ferien. Finner man i tillegg en barnevennlig park eller severdighet for hele familien, kan man passe på å ha ordnet med billetter på forhånd. Da slipper man køer og venting.

  1. Ta en dag av gangen

Når man er på ferie skal man slappe av og ikke stresse. Det er viktig å ikke gi barna for mange forhåpninger, men heller komme med overraskelser underveis. Tar man en dag av gangen, gjør det kanskje ikke noe at man ble på stranden i stedet for å dra i dyreparken, dersom ungene har en kjempefin dag med bading og leking. Det kommer alltid nye sjanser. Dersom man gir for mange forhåpninger, vil man alltid få misfornøyde barn, fordi man klarer uansett aldri å forutse hvordan oppholdet vil bli. Og trodde barna at de skulle få dra i fornøyelsesparken, så vil ikke de forstå at det ble valgt bort den dagen de lekte så fint med barna i naboleiligheten.

  1. Vær bestemt men ikke sint

Barn forstår som oftest klare beskjeder, men da er det viktig at både mor og far er enige om dette. Dersom mor forsvarer barna, selv om far har rett, så blir de forvirret av de blandede meldingene. En klar beskjed vil gjøre at barna både godtar det som blir avtalt, men også at de vil få gode holdninger senere i livet. Er det ikke greit at barna får den sjuende isen på stranda, så er det ikke det. Ta heller med noe sunnere alternativer og ha alltid med nok drikke. De fleste barn liker ikke brus, og derfor er det ingen grunn til å la de få smaken for det.

  1. Få tid til hverandre

Det er også viktig at de to foreldrene tar seg tid til hverandre. Enten om det er noen små lapper man sender ut med et kjærlighetskyss, eller man tar seg tid til å rose og se den andre. Det gir både grobunn for flotte feriedager og et sterkere forhold.