Velg en side

Hvordan få mest ut av bilferien med barna?

Familieturer med bil trenger ikke være et mareritt. Disse tipsene vil garantert gjøre turen veldig mye bedre for alle.

For noen er bilturen med familien en begivenhet man husker fra barndommen, med krangling i baksetet, avkjøringer man glemte og de febrilske forsøkene på å finne et stoppested. Å kjøre time etter time, med gnagende sår i rumpa og verk i ryggen, kan for mange bli et mareritt. Men med noen forhåndsregler går turen så mye bedre.

Velg riktig bil

Det høres kanskje dumt ut, men en komfortabel bil med god plass har nok mer å si enn hva man skulle tro. For mange er det ikke bare å skaffe en ny bil før ferien, men hva med å låne eller leie? Det finnes utrolige mange muligheter for å leie bil, både innenlands og utenlands. Man må bare passe på å ha forsikringen i orden, noe som er obligatorisk. Tenk på det slik at man sparer sin egen bil, både når det gjelder slitasje, kjørte kilometer også videre.

Sjekk bilen før avreise

Uansett om man kjører sin egen bil eller leier en bil, bør man gå over den slik at man slipper unødige stopp. En bil som lager en ekstra ulyd eller som ikke oppfører seg som den skal, blir alltid et uromoment. Sjekk oljen, gjerne skift dersom det er lenge siden sist. Fyll inn dekkene med riktig trykk og gå over å se om dekkene er innenfor med tanke på slitasje. Å stå på landeveien en sen kveld med kokt motor er ikke morsomt, spesielt med barn som ikke orker en mil til i baksetet.

Planlegg spennende og morsomme stopp

Når man planlegger ruten kan man notere seg steder og severdigheter langs veien som man kan stoppe på. Det kan til og med passe med en omvei, dersom det er noe ekstra spennende ikke langt unna. Det er hundre ganger bedre enn å stoppe på en kjedelig rasteplass, hvert fall for unger som er dørgende lei bilturen.

Gjør bilturen til en lek

Unger som kjeder seg kan gjøre en flott biltur til en endeløs mare og spørsmål som ”Er vi framme snart?” flagrer mellom ørene hvert 5. minutt. For de minste barna kan leker som farge-leken eller bilskilt-lek være det som skal til for å få opp stemningen. Da mister de litt fokus på destinasjonen, og heller tenker på leken. Det kan dessuten være lurt å få avkobling fra de små tv-skjermene eller mobilspillet.

Strategisk pakking

Hvordan man pakker kan ha alt å si for hvordan reisen vil bli. Pakker man ned godteriet, eller nettbrettet, kan det nok hende det blir sure miner i baksetet. Ha klar en pute til hver av baksete-passasjerene, og ikke fortell at det er mye bedre å sitte foran. Det kan være smart å pakke slik at man har tøy man trenger på stoppene tilgjengelig.

Ha med ladere til de forskjellige enhetene

Det kan bli rene slåsskampen dersom ikke det er nok batteri på nettbrettet eller mobilen når barna endelig hadde roet seg. Med nok ladere går man ikke tom for batteri, og dermed er det bare velstand. Uten ladere kan turen bli minnerik på sin egen måte.

Ikke legg opp til for lange etapper

Det kan være lurt å stoppe før det er for sent. Skal man for eksempel sette opp et telt eller finne ledig camping, bør man ha litt ekstra tid til dette. Det kan være smart å holde kjøringen til maksimalt tilsvarende en arbeidsdag.

Disse tipsene er bare noen av mange tiltak man bør gjøre for at bilturen skal bli en så god opplevelse som mulig.