Etter en lang sommerferie er det kanskje en del foreldre som trenger å vite hvordan få barna til å bruke opp energien sin innendørs. Det er ikke alltid været tillater å sende barna ut for å leke.
De fleste foreldre med små og mellomstore barn kjenner seg igjen at enkelte dager må barna ut av huset før de river det ned og topplokket til foreldrene eksploderer. De dagene hvor alle skap skal åpnes og utforskes, det skal krangles for krangelens skyld, og det er forferdelig feil farge på sokkene. En time eller to ute i frisk luft og aktivitet hjelper godt på for de fleste små. Men vi bor tross alt i Norge – hva gjør du de dagene været er for dårlig til å sende dem ut?
Ifølge en studie nylig gjennomført av University of Tennessee kan aktive dataspill være like effektivt. Da er det ikke snakk om et spill hvor de synker ned i sofaen med kontrolleren mellom hendene, men et spill som bruker bevegelsessystemene Kinect eller Wii-U. Et spill hvor man må bevege seg, hoppe og snurre rundt så lenge man klarer. De siste årene har det også kommet en rekke VR-spill på markedet som aktiviserer både barn og voksne (sjekk ut Beat Saber!). Det er ikke lenger sånn at folk tror dataspill er negativt for barn. Det er en rekke fordeler, både kognitive og sosiale, med å spille dataspill. Det er heller ikke bare barn som spiller – svært mange voksne driver også med en eller annen form for spill. Enten på mobilen sin, på datamaskinen, eller ved å besøke bettingsider. Hvor mange voksne nordmenn satser penger på sport eller lotto? Det er mange.
Barn bør derimot heller spille spill som aktiviserer dem. En time med «moderat til intensiv» aktivitet er anbefalt for barn. Det er vanligvis ikke noe problem dersom man går på lekeplassen eller leken i hagen. Da får man også frisk luft, og reduserer skjermtiden som ofte er alternativet innendørs. Hvis de blir inne en ettermiddag bekymrer mange foreldre seg for om gamingen er et dårlig alternativ for å bruke opp dagens energi.
Hollie Raynor, direktør ved Tennessee’s Healthy Eating and Activity Laboratory, og professor i ernæring, har forsket på dette. De målte og sammenlignet aktivitetsnivået til 16 barn i alderen 5 til 8 år gjennom 20 minutter lek utendørs, og 20 minutters aktiv gaming.
Med samtykke fra foreldrene festet hun tre akselerometre på hvert barn: et på hoften og ett på hvert håndledd. Sensorene fanget opp bevegelser både på overkroppen og bena, og gav et skikkelig bilde av mengden, variasjonen og intensiteten til lekingen i begge situasjonene.
Først ble barna sluppet ut i et uteområde med åpne områder, lekeutstyr, et tre man kan klatre i, og en rekke baller. De fikk beskjed om å gå ut for å «leke» i 20 minutter, uten instruksjoner fra foreldre eller forskere. Bevegelsene deres ble registrert av akselerometrene.
Neste dag gikk alle inn og spilte dataspillet Adventures River Rush på Xbox 360 Kinect, som innebærer massevis av kroppsbevegelser foran en 40″ TV. I stedet for å sitte i ro med kontrolleren i hånda, krever dette spillet at du reiser deg og beveger deg for å fullføre målet med å få båten din ned strømmen.
Raynor sammenlignet aktivitetsnivåene mellom utendørsleken og dataspillingen, og oppdaget at det var betydelig flere bevegelser under dataspillingen, særlig i den nedre del av kroppen.
«Studien vår viser at dataspill som virkelig engasjerer hele kroppen kan være en kilde til fysisk aktivitet» uttalte Raynor. «Tidligere studier som undersøkte aktive dataspill har ikke undersøkt energibruken ved disse spillene sammenlignet med fri lek utendørs. Målet med studien var å sammenligne energibruken mellom aktive dataspill og ustrukturert utendørs lek.»
Forskningen har blitt publisert i tidsskriftet Games for Health.
Det er likevel sånn at å få barna ut er bedre totalt sett, men foreldre kan i det minste være litt lettet over at en regnfull ettermiddag tilbrakt foran TVen likevel kan gi barna en akseptabel mengde aktivitet.
«Ingen har tidligere sammenlignet, med denne nøyaktighetsgraden, aktive dataspill med utendørslek hos små barn. Vi sier ikke at dataspill skal erstatte utelek, men at det finnes gode og dårlige valg når foreldre skal velge hvilke typer spill barna deres skal spille.»