Velg en side

Kan spill faktisk lære oss noe, og hva har filosofi å gjøre med det?

Mange mennesker avskriver spilling som bortkastet tid, og noe som gir både barn og unge voksne dårlige vaner. Selv om det finnes en fare for spilleavhengighet, samt adferdsmønstre som barn kan plukke fra spill, er det også en hel haug av positive fordeler ved spilling.

Dette inkluderer både kognitive og ikke-kognitive evner og ferdigheter. Måten mange spill blir laget på, både med tanke på historiefortelling og emner, kan også tilby store mengder læring. Mange spill får spillerne til å tenke over livet generelt, og andre filosofiske spørsmål.

Hva er sannsynligheten for å trekke et bestemt tall?

Det er også verdt å nevne at det er stor forskjell blant de forskjellige sjangrene av spill i forhold til hva man lærer. I strategispill lærer man seg planlegging og å bygge sten for sten, mens man i skytespill lærer seg reaksjonsevner og samarbeid med lagkameratene dine. Tipper du på oddsen lærer du deg raskt sannsynlighetsberegning, odds og matematiske måter å se idrett på. Vil du prøve kan du få god drahjelp med en rekke casinobonuser i Norge, som gir deg muligheten til å prøve dine matematiske ferdigheter på oddsen risikofritt. Det samme kan du med svært mange av spillene som er tilgjengelig nå til dags, i motsetning til før i tiden. Spillbransjen har i stor grad endret seg fra at man betaler for spillene, til at man betaler for gjenstander og fordeler inne i spillene, noe som gjør dem gratis for de som ikke ønsker å betale noe.

Utvikling og framgang

Kanskje den største påvirkningen spillene har på oss, kommer til hvor oppslukte vi blir av dem, og hvor mye vi knytter oss til spillet, karakterene, handlingen og miljøet. Det finnes mange paralleller til det virkelig liv i spillene – det naturlige målet i de fleste spill er å utvikle seg og oppnå framgang. Vi bygger verdener, får tak i verktøy og ferdigheter, beseirer fiender og går videre i spillet for å oppnå visse mål. Det kan vi kjenne igjen fra livene våre; menneskene utvikler seg hele tiden og livet går framover. På denne måten speiler mange spill menneskets liv.

Det finnes imidlertid også en mørk side ved dette, noe som kan forklare hvorfor enkelte mennesker blir avhengig av spillene. Noen føler at de klarer å skape, og oppnå, framgang i spillet som de ikke klarer i sitt virkelig liv. Deres behov for validering blir kun oppfylt i den virtuelle verden. Ønsket om å være helten, som de fleste mennesker har, blir kun oppfylt i spillets verden, og ikke i den ekte verdenen vi alle lever i.

Mange taper penger fordi de tror at de kan beregne hvilke tall som trekkes ut

Fordeler og ferdigheter ved spill

Til tross for den potensielle risikoen finnes det fortsatt en rekke fordeler ved spilling. Mange av spillene gir spillerne ferdigheter som kommer godt med i den virkelige verden. La oss ta poker som et eksempel. En pokerspiller må lære seg matematiske ferdigheter for å beregne sjansen for å vinne, samtidig som han må lære seg å lese mennesker. Begge deler er ferdigheter som kommer godt med i den virkelige verden. I tillegg plukker de aller fleste spillere opp noen, eller alle, av ferdighetene under:

  • Bedre evne til å resonnere, og på kortere tid
  • Bedre evner til å løse problemer
  • Forbedret og synkronisert koordinasjon
  • Får trening i å håndtere frustrasjon og tabber
  • Samarbeid med lagkamerater
  •  Forbedrede kognitive funksjoner som hukommelse, gjenkjennelse, syn, oversikt over omgivelsene, og så videre
  • Bedre konsentrasjon
  • Økt kreativitet

Andre fordeler

Spill gir også folk muligheten til å slappe av og stresse ned, på samme måte som bøker, filmer og musikk, som alle er helt nødvendige for vår mentale helse. Dessuten trenger vi tydelige mål både i livet, og i spillene. Uten tydelige mål beveger man seg bare rundt i sirkler.

 Det å kunne godta og møte utfordringer med strake armer er en annen likhet mellom spill og liv, og det er en ferdighet man trenger å lære seg først som sist. Det er nemlig det livet handler om, akkurat som mange spill. Målet er å forbedre seg og komme seg videre, og for å klare det må man overkomme alle hindringer som kommer i veien. Her skiller spillets verden seg litt fra den virkelige verden. I et spill så ser vi positivt på utfordringer, som noe man må komme seg forbi og klare, og vi synes det er morsomt. I livene våre klager vi vanligvis over utfordringer, eller unngår dem så langt det lar seg gjøre, altså det tvert motsatte av det vi gjør med utfordringer i et spill. Har man samme tilnærmingsmåte i det virkelige liv som i spillene, vil man komme seg forbi hindringene raskere og på en bedre måte.

.