Velg en side

Gotland – et ferieparadis for barn

Det er mange familier som nyter Gotland, uten at man noen sinne hadde tenkt på å reise til denne svenske øya midt ute i Østersjøen. For øya har strender så langt øye kan se og det skulle være nesten umulig å ikke finne en plass i solen. Solen er hyppig til stede her, med alle sine soldager.

Reise til Gotland

Skal man fly til øya kan man enten velge Stockholm eller Sundsvall med SAS fra Oslo. Det tar under to timer med mellomlanding så det er ikke langt. Man kan også velge andre flyruter, men det er uansett ikke noe problem å komme seg til denne sommerøya i nabolandet Sverige.

Velger man å kjøre bil er heller dette ingen lang tur, selv med småbarn i baksetet. Da tar man E20 fra Oslo. For å komme seg til Gotland, må man ta ferge den siste biten over fra fastlandet, og da har man tre alternativ. Enten kan man ta fergen fra Nynashamn rett sør for Stockholm, Västerviken som har den korteste vannveien, eller fra Oskarshamn lenger sør. Vel over på den andre siden ankommer man byen Visby, og derfra er det bare å velge seg en plass i solen.

Hotell og overnattingssteder

Gotland har mange års erfaring med turisme og et bredt tilbud av ulike overnattingsmuligheter. Man kan velge mellom hoteller, resorter, vandrerhjem, leiligheter eller rett og slett campe i eget telt eller campingvogn.

Opplevelser og attraksjoner

Har man barn over fem år må man besøke Fornsalen. Her finner man gamle skatter, gull og edelstener fra vikingetiden og kirkekunst.

Men her også en hel del andre ting å oppleve. Den lille øya har et eget vitensenter kalt Fenomenalen. Der finnes en park kalt Kneippbyns Sommarland. Her er det masse å ta seg til for barn i alle aldre, fra bading og teater. Hvem kjenner vel ikke Pippi Langstrømpe og hennes mange eventyrlige fortellinger? Her finner dere henne.

Vikingabyn i Tofta er en spennende tur for alle mann. Her kan man skyte pil og bue eller lage ting fra en fordunst tid. Da kan man også få med seg Medeltidsveckan, som er et årlig arrangement som feirer historie og middelalderskultur.

Lummelundagrottan er en av Gotlands mest besøkte attraksjoner. Dette er en kalksteinsgrotte med underjordiske fossefall, trange passasjer og spennende fortellinger. Grotten er 400 millioner gammel, og her kan man se utrolige fossiler og dryppsteinsformasjoner kalt doliner. Her er det over 5 kilometer med gangesystemer lang inn i berget. Her blir det kaldt så ta med godt med klær. Her kan man få en grottetur med båt, eller krype rundt i små trange ganger.

Det er strender rundt hele Gotland så her er et utall av forskjellige badesteder for seg og sine. Av noen kan nevnes:

  • Sudersand med kiosk og cafe, kåret til verdens nest beste strand
  • Åminne med kiosk, servering og minigolf
  • Herta med det meste
  • Tofta med sandbunn og rutsjebane
  • Nisseviken med brygge og kiosk

Har man ikke fått nok av snø og kulde, kan man ta turen til ishallen Hemse, eller hoppe i 34-graders varmt badevann i Hemsebadet om man er frossen. Det er for øvrig minst to ishaller til her, og øya har sitt eget ishockey lag i ligaen.

På Gotland kan man ta med seg familien på hesteridning, eller dra på guidede turer i de naturskjønne omgivelsene.

Om man ønsker mer informasjon om denne fantastiske øya midt ute i Østersjøen med alle disse spennende opplevelsene, da bør man besøke hjemmesiden til Visit Gotland. Her finner man alt man trenger å vite for en deilig ferie til den spennende øya.