Velg en side

Fornøyelsesparker kan bli et langt mareritt

Små barn elsker karuseller, sukkerspinn og artige klovner. Flotte Disney-figurer og artige teaterstykker er midt i blinken. Heseblesende berg –og dalbaner er helt vilt og får adrenalinet på topp. Hva ville ikke være bedre enn å legge ferien til en fornøyelsespark, for hele familien? Er man heldig kan det innebære både bading og lettvinte måltider med hamburger og pizza. Alt er lagt til rette for en herlig opplevelse. Men hvordan er det egentlig?

For det er ikke noe som er verre enn steikende sol, overfylte toaletter og times-lange køer til attraksjoner og matservering, sure servitører og skrik og skrål fra ende til annen. Turen til fornøyelsesparken kan fort bli et mareritt dersom man ikke har tenkt i gjennom situasjonen på forhånd. Store fornøyelsesparken som Tivoli i København, Euro Disney i Paris eller Tusenfryd i Oslo er bare tre eksempler på store parker som ofte blir overfylt.

Rolige parker

Det finnes mange mindre parker hvor man slipper unna det aller verste kaoset, eller man kan legge ferien til en tid av året der ikke fornøyelsesparkene er fullstendig overfylt. Da kan opplevelsen bli en helt annen.

Man kan også bestemme seg for å få med seg en del av parken, og har man virkelig god tid, kan man ta en del hver dag. Noen parker tilbyr også overnatting på stedet, eller i umiddelbar nærhet.

Har man små barn kan det absolutt være en fordel å tenke gjennom disse tingene på forhånd. Både liten og stor vil fort slite seg ut i et virvar av attraksjoner og opplevelser. Høyt lydnivå og langt mellom hver attraksjon gjør at man både blir sliten og lei. Til slutt ender man bare ved å sitte mutt og irritert igjen på en kafe. Det kan være like greit det, men man er jo der tross alt for barna sin del.

Tips og sånt

Som sagt kan det derfor være smart å finne en liten park, hvor man lett kan trekke seg unna dersom man blir sliten og trenger en avkobling. En slik park kan være av det omreisende slaget, eller en temapark litt utenfor allfarvei. Et godt eksempel på det i Norge er Namsskogan familiepark. Her kan man sende barna i klatreparken eller tøffingtårnet, være med på hesteridning eller kjøre ”kræsjbåt”. Man kan lete etter gull eller la ungene hoppe i trampolinen, mens man selv tar en kaffe på benken ved siden av. I landlige omgivelser med villmarka som nærmeste nabo, kan man få se rovdyr på nær avstand. Inngjerdingen innehar både ulv, gaupe, bjørn med mer. Barna vil elske parken og det kan bli vanskelig å avslutte og reise videre. Derfor kan man bestille overnatting i parken eller hotellet ved siden av. Mulighetene er store for flotte opplevelser midt i landet.

Dyrepark midt i smørøyet

Tangen dyrepark, også kjent som Amadeus, ligger midt i smørøyet for dem som planlegger en ferietur. Dyreparken som befinner seg en times kjøring fra Oslo, ligger i landlige omgivelser, i nær avstand til hoved-fartsåren. Dyreparken har fokus på truede dyrearter og samler over 200 forskjellige dyr i parken. For små barn kan møte med ville dyr være en stor opplevelse, og uten mye ståk og støv får de muligheten til å ta til seg inntrykkene de får. Her kan man få møte og klappe eksotiske dyr som kamel, lama, sebra eller se på iguaner, skilpadder, taranteller, pyton -og boaslanger og selvfølgelig den kjente gibbonapen Amadeus. I tillegg finnes en rekke dyr fra den norske faunaen som hjort, esel, rev og gris. Her kan man være dyrepasser for en dag, eller få en guidet tur i behagelig tempo. I godt vær kan man grille og kose seg i grillområdet før man setter kursen videre.