Velg en side

De gode gamle ferieaktivitetene er bra for barn

I dag er det et must å ha med seg et nettbrett eller et spill på mobilen, når barna skal være med på ferie. Enten er det timevis med nedlastede barna-serier på nettbrettet eller så er det musikk på mobilen. Og når man endelig er fremme på stedet man skal nyte late dager, ja så er nettbrettet fort framme igjen. Men nå har familien bestemt at 1 time nettbrett om dagen er nok. Denne gangen skal de ta fram de gode gamle lekene man lekte som barn på ferie før i tiden. Det koster ingenting, og det aktiviserer barna på en helt annen måte.

Ringespill eller ballspill

Avhengig av hvor gamle barna er, kan man ha ulike ringespill eller ballspill. Det kjente ringspillet går ut på å kaste plastringer og treffe stavene som har forskjellig verdi. Klarer man å treffe i midten gir det 10 poeng, men det er heller ikke så dumt å treffe stavene på enden av krysset. Den som får flest poeng vinner. For de litt større barna kan kubbespillet være supert, men her skal man passe på. Kubbene er harde og dersom de treffer et barn kan det bli mye skrik og bli vondt. Da er det godt å ha en forelder i nærheten som kan blåse på aua og trøste litt.

Kubbespillet handler om å få ned alle kubbene til motstanderlaget ved å prøve å velte dem med pinnene de kaster. Klarer ikke det ene laget alle kubbene, er det neste lags tur.

Krokket

Krokket er også et spill som kan hjelpe de voksne med å få barna bort fra nettbrettet. Men det kan være litt vanskelig å sette opp banen, så med hjelp av de voksne, blir banen satt opp i en fei. Man må ha en stor plen som er ganske flat. Man begynner å sette opp ende-stikken og banker den ned med en klubbe. Så dunker man forsiktig ned først målbøylen. Deretter neste også de på sidene før man lager krysset i midten av banen. Så gjentar man prosedyren i motsatt rekkefølge videre til man har hele krokketbanen. Krokket spilles ofte med tre-kuler og køller og derfor må en voksen være med når de aller minste barna vil være med å prøve. De kan spille på lag med pappaen, også kan de konkurrere mot storesøster og storebror. Målet er å komme seg gjennom banen ved å passere gjennom bøylene og treffe pålen på enden.

Gå på tur

Gå på tur i skogen er en aktivitet som er undervurdert. I skogen en vakker sommerdag kan man høre spennende lyder og kanskje få øye på et ekorn eller til og med et rådyr. Man kan ta med seg god niste og drikke, og gå til en topp, et vann eller en benk som er målet for turen. Kanskje kan man bade når man kommer frem eller dra fram fiskestanga.

På veien dit kan man leke ordleker eller lete etter bær langs stien. I bedagelig tempo kan mor eller far fortelle en historie eller synge en sang.

I skogen er det alle mulige vekster og dyr, men med små barn skal man også passe seg for flått og myggstikk. Flåtten kan gi farlige sykdommer og bør fjernes så fort den blir oppdaget. Det gjøres med en flåttpinsett eller negl, ved å vri flåtten rundt i en retning.

Være ute

Det er mange ting som kan få bort barna fra internett og nettbrett. Når sola skinner og været er godt, er det ingen grunn til at de skal sitte inne å late seg hele dagen. Har man tilgang på en liten båt, kan det å ro ut på fjorden og kaste anker noen timer, være perfekt med barn i båten. Da kommer man kanskje hjem med fisk i bøtta.